четвер, 28 жовтня 2021 р.

Цікаві канікули. День другий.


 Запорукою здоров'я є активний спосіб життя. Тому і відпочинок також має бути активним. Канікули у Карпатах сприяють цьому. Чисте повітря, чудові краєвиди та походи в гори - все це було під час нашої поїздки.














Цікаві канікули

 "Бути українцем означає усвідомлювати свою причетність до України і розвивати інтелектуальну, духовну та політичну україноцентричність: внутрішню — ту, яка постає з особистого зусилля кожного з нас, — єдність нашого народу, його земель, культури, історії і майбутнього."

Українська Хартія Вільної Людини

На осінніх канікулах учні нашого класу поїхали на екскурсію в серце Гуцульщини - Верховинський край. Тільки тут можна відчути справжній колорит цього регіону. 

Місцеві музеї зберігають традиції, побут, культуру краю.

У музеї "Хата-стая" діти дізналися про життя гуцулів на полонині, їхній побут, взяли участь у приготуванні бринзи та, навіть, змогли продегустувати сирні продукти. А ще послухати коломийки у неперевершеному виконанні господині обійстя.









У музеї "Гуцульської магії" дізналися про місцевих мольфарів, про їхні надзвичайні здібності, побачили магічні речі почули місцеві примовки на здоров'я та щастя.



В красі Верховини черпали своє натхнення видатні митці минулого та сучасності. Зокрема Іван Франко, Гнат Ходкевич.  Михайло Коцюбинський, який написав повість "Тіні забутих предків", а інший митець Сергій Параджанов зняв геніальний фільм за мотивами цього твору. У Верховині ми відвідали музей фільму. Він знаходиться у тій хаті, де жив режисер.








середа, 20 жовтня 2021 р.

Засідання історичної секції гімназійного наукового товариства "Пошук"

 


Сьогодні відбулось засідання секції історії гімназійного наукового товариства "Пошук". Свої перші дослідження презентували учні 3-х класів: Угрин Захар та Бойчук Валентин.




Журі та глядачі гідно оцінили виступи усіх учасників засідання.
















Степан Слободян- провідник УПА карпатського краю.

 Зродились ми великої години
З пожеж війни, із полум'я вогнів
Плекав нас біль по втраті України
Кормив нас гнів і злість на ворогів

Нещодавно учні нашого класу мали зустріч із краєзнавцем Михайлом Сопилюком, автором книги "Степан Слободян - провідник УПА карпатського краю". Ця непересічна особистість надзвичайно зацікавила усіх, тому ми запросили племінницю героя - Олександру Дмитрівну Войчишин.  Вона розповіла    про те, яким його пам'ятали  рідні, яких переслідувань зазнала сім'я в радянські часи. Також діти змогли ближче ознайомитись з книгою та побачити посмертні нагороди Степана Слободяна.








Дякуємо Олександрі Дмитрівні 
за збереження пам'яті про свого родича -  героя УПА, борця за волю України, який віддав своє життя за самостійність своєї держави!
Слава Україні!
Героям слава!







четвер, 14 жовтня 2021 р.

Відзначення Дня захисників та захисниць України в гімназії

 Відзначення Дня захисників та захисниць України в гімназії відбувалось надзвичайно насичено.

Учні 7-А класу в День створення УПА  мали можливість  взяти участь в презентації книги Михайла Сопилюка "Степан Слободян - провідник УПА карпатського краю". Автор книги розповів не тільки про нашого видатного земляка, про його героїчне життя, але і про діяльність УПА, про повсякденні будні молодих хлопців та дівчат, які боролись за Україну.




Також в День захисників та захисниць України в нашому закладі освіти пройшов урочистий парад учнів старших класів.



А ще хлопці нашого класу виграли змагання "Козацький гарт", які відбулись того ж дня і присвячувались Дню українського козацтва.





Слава героям України, які боролись за її самостійність в минулому та бійцям, які захищають нашу Вітчизну сьогодні.

Слава Україні!

Героям слава!

неділя, 10 жовтня 2021 р.

День захисників та захисниць України




 14 жовтня Україна на державному рівні вшановує своїх захисників. У цей день українці згадують воїнів, які в різні часи обороняли й обороняють нашу незалежність і територіальну цілісність, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі.

Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України “Про День захисника України” від 14 жовтня 2014 року № 806 на відзначення мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу.

Це свято нероздільно пов’язане з розвитком війська від часів Русі. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні з російським агресором.

 

14 жовтня в Україні – особливий день, коли відзначаємо одразу чотири свята. Християни східного обряду святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року, згідно з указом Президента, у свято Покрови відзначають і День українського козацтва. Ще раніше, 1947-го, Українська Головна Визвольна Рада визнала цей день датою створення Української повстанської армії. А у 2005 році цю традицію на державному рівні запровадив третій президент України Віктор Ющенко. Відтак, у 2014-му, після початку війни на Сході України, було запропоновано святкувати 14 жовтня ще й День захисника України, який мав замінити собою радянсько-російське свято 23 лютого. Ще через рік, з 2015 року цей день в Україні офіційно став святковим вихідним…
Більше можна прочитати ТУТ:https://bit.ly/31dgk4g