неділя, 19 грудня 2021 р.

Тиждень права в гімназії

 Традиційно в грудні в Заліщицькій гімназії відбувається тиждень правових знань. Формування правосвідомості повинно починатися в школі. Тому у нашому закладі освіти систематично проводяться правовиховні заходи.

Для учнів 7(11)-х класів було проведено інформаційні години про особливості проходження ЗНО-2022,  права та обов'язки учасників ЗНО.

10 грудня в 5(9)-х класах відбулися уроки "Права людини", присвячені річниці прийняття Загальної декларації прав людини.






Для старшокласників проводилась просвітницька година "Державні символи України".








вівторок, 9 листопада 2021 р.

День української мови та писемності

 


День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада вже понад два десятки роки поспіль.

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі.

Учні нашого класу разом із класним керівником долучились до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності. 











четвер, 28 жовтня 2021 р.

Цікаві канікули. День другий.


 Запорукою здоров'я є активний спосіб життя. Тому і відпочинок також має бути активним. Канікули у Карпатах сприяють цьому. Чисте повітря, чудові краєвиди та походи в гори - все це було під час нашої поїздки.














Цікаві канікули

 "Бути українцем означає усвідомлювати свою причетність до України і розвивати інтелектуальну, духовну та політичну україноцентричність: внутрішню — ту, яка постає з особистого зусилля кожного з нас, — єдність нашого народу, його земель, культури, історії і майбутнього."

Українська Хартія Вільної Людини

На осінніх канікулах учні нашого класу поїхали на екскурсію в серце Гуцульщини - Верховинський край. Тільки тут можна відчути справжній колорит цього регіону. 

Місцеві музеї зберігають традиції, побут, культуру краю.

У музеї "Хата-стая" діти дізналися про життя гуцулів на полонині, їхній побут, взяли участь у приготуванні бринзи та, навіть, змогли продегустувати сирні продукти. А ще послухати коломийки у неперевершеному виконанні господині обійстя.









У музеї "Гуцульської магії" дізналися про місцевих мольфарів, про їхні надзвичайні здібності, побачили магічні речі почули місцеві примовки на здоров'я та щастя.



В красі Верховини черпали своє натхнення видатні митці минулого та сучасності. Зокрема Іван Франко, Гнат Ходкевич.  Михайло Коцюбинський, який написав повість "Тіні забутих предків", а інший митець Сергій Параджанов зняв геніальний фільм за мотивами цього твору. У Верховині ми відвідали музей фільму. Він знаходиться у тій хаті, де жив режисер.