понеділок, 27 березня 2023 р.

Правила поведінки на весняних канікулах 2023. Інструктаж з техніки безпе...

https://youtu.be/KyhbdSVEfCM

Збережемо первоцвіти


 Першими вісниками початку весни в лісі – є поява первоцвітів. Одна з перших квіток, що з’являються прямо з-під снігу, є пролісок звичайний. Його сліпучо-білі, дзвоникоподібні квіти з приємним запахом дуже приваблюють усіх відвідувачів лісу. Майже одночасно або дещо згодом з’являються пролісок весняний, ведмежа цибуля, анемона лісова, печіночниця звичайна, фіалка запашна, ряст, проліска дволиста, підсніжник, сон-трава.

Серед усіх дикорослих рослин найуразливішими є ранньовесняні квітучі. Більшість із них мають дуже короткий вегетаційний період. За місяць-другий їм треба встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин, відкласти його в корінні, бульбах, цибулинах до наступного року.
Первоцвіти мають наукове, естетичне і практичне значення. Нектаром цих квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки радують людей, але й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу.
Із появою цих вісників весни починаються стихійні відвідування лісу. Любителі природи при цьому втрачають почуття міри. Зривають квіти не тільки великими букетами, а й цілими оберемками, залишаючи після себе багато пошкоджених і витоптаних рослин. Особливо небезпечним для природи є те, що окремі громадяни рвуть первоцвіти для продажу на місцевих ринках.
Завдається неповторна шкода природі, виникає загроза повного зникнення деяких видів. Через це рослини, які перебувають під загрозою знищення, занесені до Червоної книги.

В Україні вже зникло майже 50 видів рослин. І цей процес триває… Дуже швидко з лиця Землі зникають усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів. Вже за кілька десятиліть наші улюблені перші весняні квіти можуть зникнути взагалі. Захистимо первоцвіти! Бережіть неповторну українську природу!

Вроваджуючи цінності Української Хартії Вільної Людини у 1-А класі відбулася просвітницька година "Збережемо первоцвіти". 

Учні разом з класним керівником Гуцуляк Н.Я. відповідали на запитання: "Що значить - бути господарем на своїй землі?", "Чому дбайливо потрібно ставитись до природніх багатств?"

Також спільно обговорили розуміння тези УХВЛ: "Наше головне суспільне завдання — відновити в українців почуття господаря, чиїми фундаментальними рисами є відповідальність за себе, своїх близьких і простір свого життя."

День українського добровольця

"Це не зробить хтось інший. Це можете зробити лише Ви."

                                                    Українська Хартія Вільної Людини

Хоч це Свято і є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує дружній український народ. Яскрава національна риса, благословення і традиція українського народу - бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків.

У цей день ми вшановуєм усіх добровольців, які захищали та продовжують захищати нашу Батьківщину.

Зразком для наслідування для молодого покоління є наш земляк - Орест Квач.

Для нас він символ українського добровольця. Один з активних учасників загонів самооборони під час Революції Гідності. Коли розпочалась Російська агресія у 2014 році Орест вступив до батальйону "Айдар" та виконуючи бойове завдання, загинув. 

Виховна година, присвячена Дню добровольця, була проведена для учнів 1-А та 3-А класу.