субота, 25 вересня 2021 р.

Тиждень історії гімназії

 Традиційно у вересні у нас відбувається тиждень історії  нашого закладу освіти. Першокласники дізнаються про витоки гімназії, про видатних учнів, які її прославили. Для них проводиться екскурсія до кімнати- музею історії гімназії. 

З учнями інших класів проведено просвітницькі години. На них згадали про польський період гімназії ( 30-ті рр.20ст.), про навчання, громадську діяльність учнів, про обмеження щодо українців.

Окрема частина заходу була присвячена колишнім учням, які прославили нашу школу. Це гімназисти 30-х років: Мирослав та Богдан Гнатюки, Василь Верига та наш сучасник - Орест Квач.

В процесі бесіди з учнями пригадали постулати Української Хартії Вільної Людини. Зокрема, що у їхньому розумінні означає "Бути українцем". І, чи можна залишатися українцем живучи далеко від Батьківщини. Згадали братів Гнатюків, Василя Веригу, які молодими емігрували у США та Канаду, прожили більшу частину свого життя там та залишились вірними Україні. Займалися активною громадською діяльністю, популяризували історію та культуру рідного краю, позиціонували себе українцями. Адже , як писали автори УХВЛ "Світове українство є ще одним виміром нашого буття."