четвер, 17 грудня 2020 р.

Місячник правових знань

 16 грудня відбулась онлайн - зустріч учнів 5(9)-А класу з інспектором ювенальної превенції, лейтенантом Крушевською Оксаною Володимирівною.


Оксана Володимирівна нагадала учням про види відповідальності, особливості відповідальності неповнолітніх.

Розповіла про всі юридичні аспекти булінгу, притягнення до відповідальності за дане правопорушення. 



Також інспектор відповіла на запитання учнів про такі протиправні явища, як домашнє насильство, шкідливі звички.

Розповіла дітям, до кого вони можуть звернутися за захистом своїх прав, про телефони довіри.


Навіть в умовах карантину учні мали можливість поспілкуватися з представником поліції, отримати новий досвід та нові знання.


четвер, 10 грудня 2020 р.

День прав людини. Дистанційний урок в 5(9)-Б класі. Місячник правових знань

  10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Тема Дня прав людини 2020 року – «Ефективне відновлення при забезпеченні захисту прав людини». Цього року тема тісно пов'язана з пандемією COVID-19 і робить акцент на необхідності більш ефективного відновлення світу шляхом забезпечення центральної ролі прав людини в заходах, які здійснюються у цій сфері.

Людство досягне загальних глобальних цілей тільки в тому випадку, якщо зможе створити рівні можливості для всіх, усунути недоліки, виявлені пандемією і застосовувати стандарти прав людини для боротьби з проблемами нерівності, ізоляції та дискримінації, які вже вкорінилися поколіннями, – йдеться на сайті ООН.

10 грудня – це можливість ще раз заявити про значимість прав людини у відновленні світу таким, яким ми хочемо його бачити.

Відповідно до сформульованого ООН загального заклику до дії щодо прав людини «Відстоюватимемо права людини» – є прагнення залучити широку громадськість, наших партнерів і систему ООН до надання підтримки в проведенні активних дій і демонструвати надихаючі приклади практичних заходів, які можуть сприяти більш ефективному відновленню і створювати умови для формування більш життєздатних і справедливих суспільств.

Права людини після кризи COVID-19

Права людини повинні зайняти центральне місце в світі, який буде створено після COVID-19.

Криза, спричинена COVID-19, посилюється зростанням бідності та нерівності, структурної і глибоко вкоріненої дискримінації та іншими прогалинами в сфері захисту прав людини.

Лише заходи щодо усунення цих прогалин і просування прав людини можуть гарантувати наше повне відновлення і відтворення світу, який буде кращим, більш справедливим і стійким, ніж раніше.



  • Ліквідація будь-яких форм дискримінації: структурна дискримінація і расизм сприяли розвитку кризи, спричиненої COVID-19. Основні вимоги до світу після COVID полягають у забезпеченні рівності і відсутності дискримінації.

  • Усунення нерівності: для виходу з кризи також необхідно боротися з пандемією нерівності. З цією метою слід заохочувати і захищати економічні, соціальні і культурні права. Для нової ери потрібен новий суспільний договір.

  • Заохочення участі і солідарності: всі ми разом беремо участь в цій діяльності. Кожна людина, незалежно від того, йде мова про окремих осіб чи уряди, громадянське суспільство і звичайних людей чи приватний сектор, покликана зіграти свою роль в розбудові світу після COVID з кращими умовами для нинішнього і майбутніх поколінь. Ми повинні врахувати думку найбільш постраждалих і вразливих осіб при проведенні заходів щодо відновлення.

  • Сприяння сталому розвитку: нам потрібний сталий розвиток в інтересах людей і планети. Права людини, Порядок денний на період до 2030 року і Паризька хартія складають основу відновлення, при якому ніхто не буде забутий.

 



вівторок, 8 грудня 2020 р.

Гімназійні олімпійські ігри. Досягнення нашого класу. Вітаємо учасників!

https://www.facebook.com/1440830304/posts/10218737943786637/ 

Місячник правових знань

 В рамках місячника правових знань в нашому класі відбулась просвітницька година на тему "Державні символи".

Учні не тільки мали змогу пригадати про історію державних та національних символів, але й дізнатися про відзнаки Президента України, про відповідальність за наругу над державними символами.  





Заліщицька державна гімназія має власну символіку: гімн, герб та хоругву.